2011. jan. 30.

14. Eltűnés a hetedik utcában

Eltűnés a hetedik utcában /Vanishing on 7th Street, 2010/

Típus: light horror, eltűnés, sötétség
Élmény: 4/5-
Vér: 1/5 -
Skera faktor: 5
Történet és alakítás: 4/5 -
Megnézném-e még egyszer: Valamikor később lehet.

A pontszámok megtévesztőek: ez egy jó film és ajánlott, azoknak is, akik nem bírják a hentes műfajt. Rendhagyó, hangulatos és igényesen van megcsinálva. Az alaptörténet az, hogy hirtelen szinte minden ember nyomtalanul eltűnik a földről, továbbá ultrasötét sötétség és egyre rövidebb nappalok következnek. A kevés túlélő próbál túlélni (ugyebár), valamint menekülnek a sötét árnyak elől.
A film gyakorlatilag vérmentes, ennek ellenére kellő hangulattal és besötétítéssel ijesztő tud lenni, de legalábbis borzongató. A sötéttől való félelem alapvető tulajdonságunk, de még némelyik állatnak is, pl. kutyáknak. A film alapvetően erről szól, nem kapunk különösebb magyarázatot az eseményekre, ami nem is probléma (valami gagyi áltudományos magyarázat csak rontana az élményen).
Sötét, kietlen utcák, sehol egy lélek. Ennyiben hasonlít a 28 nappal későbbre, bár nem zombik jönnek és maga a film sem annyira ijesztő vagy véres. Hangulat viszont bőven van, kicsit olyan jellegű, mint a Dark City.
A film utal a Roanoke-i megmagyarázatlan eltűnésre. Egy egész angol kolónia ürült ki teljesen és megmagyarázatlanul; az ételt és egyebeket hozó hajó legénysége csak teljesen üres házakat talált, semmi nyom, semmi vér, egyszerűen csak sehol senki. Több elmélet született, többek között hogy csatlakoztak az indiánokhoz, azonban azóta sem tudni semmit. Az egyik fára a CROATOAN szó volt felírva, e film szerint ez utal a lényekre vagy szellemekre, amik eltüntették az embereket.

Jól megcsinált, sötét hangulatú oldschool paráztatás.

Trailer itt.
Wikipedia cikk itt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése